Vnímajte , no nenálepkujte…

634473658101734166-the-tree-04Väčšina ľudí si okolitý svet uvedomuje len okrajovo, najmä ak sa pohybujú v dôverne známom prostredí. Značnú časť ich pozornosti pohlcuje hlas v ich hlave. Niektorí ľudia akoby ožívali až vtedy, keď cestujú a navštevujú neznáme miesta, cudzie krajiny. V takých chvíľach sa ich vedomie zameriava predovšetkým na spracovanie zmyslových vnemov a zážitkov a myslenie ustupuje do úzadia. Stávajú sa prítomnejšími. Iní zasa zostávajú úplne posadnutí svojím vnútorným hlasom. To, čo vnímajú a prežívajú, si potom v mysli skresľujú zjednodušujúcimi súdmi.

Cestujú len ich telá, zatiaľ čo oni sami zostávajú tam, kde vždy boli: vo svojich hlavách.

Taká je realita väčšiny ľudí: keď si niečo všimnú, hneď to pomenujú, interpretujú, porovnajú s niečím iným, aby si ujasnili, či sa im to páči alebo nepáči, potom to označia za dobré alebo zlé. Pritom celý čas sa riadia svojím falošným egom. Sú uväznení v myšlienkových formách, vo vedomí zahltenom predmetmi.

Dokiaľ budete neprestajne a nevedomky všetkému prisudzovať nejaké hodnotiace „nálepky“ a neuvedomíte si, čo vlastne robíte, nie ste duchovne prebudení. Práve toto neustále pomenúvame a „nálepkovanie“ spôsobuje, že ego vo vašej nepozorovanej mysli naďalej zostáva na svojom mieste. Keď prestanete rozdávať „nálepky“ , alebo keď si len uvedomíte, ako sa správate, vznikne vnútorný priestor a vy sa zbavíte posadnutosti mysľou.

Vyberte si nejaký predmet vo vašej blízkosti – pero, stoličku, šálku, kvetinu – a dôkladne, so záujmom, ba až s určitou zvedavosťou si ho poprezerajte. Nevyberajte si však takú vec, ktorá by vám silno pripomínala minulosť, okolnosti, za ktorých ste ju kúpili alebo toho, kto vám ju daroval. A nevyberajte si ani nič také, na čom je nejaký nápis, ako napríklad kniha alebo fľaša. Nápis by vás mohol podnietiť k úvahám. Potom v plnej miere sústreďte svoju pozornosť na predmet, na každý jeden detail. Dbajte však na to, aby ste pritom neboli napätí, ale uvoľnení a súčasne bdelí. Ak sa objavia myšlienky, nenechajte sa nimi strhnúť. Pretože teraz vám nejde o myšlienky, ale o vnímanie ako také.

Viete oddeliť myslenie od vnímania ?  Viete sa dívať bez toho, aby ste počúvali komentáre, konklúzie, porovnávania a dohady, ktorými vás bombarduje hlas vo vašej hlave ? 

Po uplynutí niekoľkých minút sa poobzerajte po miestnosti, v ktorej sa práve nachádzate, a zistíte, že vaša bdelá pozornosť „rozžiari“ každý predmet, na ktorý sa pozriete. Potom sa započúvajte do okolitých zvukov. Načúvajte im rovnakým spôsobom, akým ste sa pozerali na predmety okolo seba. Niektoré zvuky budú pochádzať z prírody – voda, vietor, vtáky -, iné zasa od ľudí. Niektoré budú ľúbezné a niektoré zas nepríjemné. No ani tak ich nerozdeľujte na dobré a zlé. Nechajte, aby každý zvuk bol taký, aký je, neinterpretujte ho. Aj tu je kľúčom uvoľnená, no bdelá pozornosť.

Keď sa budete dívať a načúvať takýmto spôsobom, možno zachytíte jemný, v prvej chvíli ledva postihnuteľný pocit pokoja. Niektorí ľudia ho vnímajú ako ticho v úzadí. Iní tomu hovoria mier. Keď vaše vedomie nie je úplne pohlcované myšlienkami, časť z neho zostane v pôvodnom, nepodmienenom stave, kde niet nijakých foriem. A to je vnútorný priestor.

KTO JE TEN, KTO VNÍMA ?

To, čo vidíte, počujete, cítite a čoho sa dotýkate, sú samozrejme zmyslové objekty. Sú tým, čo vnímate. Ale kto je ten subjekt, ktorý vníma ?  Ak teraz odpoviete, že: „Predsa ja, Jana Kováčová, vedúca účtovníčka, štyridsaťpäťročná, rozvedená, matka dvoch detí, Slovenka,“ tak ste vedľa. Jana Kováčová a všetko, čo sa stotožňuje s mentálnym konceptom Jany Kováčovej, sú len objekty vnímania, a nie vnímajúci subjekt.

Každá skúsenosť sa skladá z troch prísad: zmyslových vnemov, myšlienok alebo mentálnych predstáv a emócií. Jana Kováčová, vedúca účtovníčka, štyridsaťpäťročná, matka dvoch detí, rozvedená, Slovenka – to všetko sú myšlienky a sú súčasťou vašej skúsenosti vo chvíli, keď si na ne pomyslíte. Všetko, čo o sebe hovoríte alebo si myslíte, sú objekty, nie subjekt. Sú to zážitky, ktoré nie sú totožné s tým, kto ich zažíva. Môžete pokojne pridať ešte tisíc ďalších predstáv, ktoré by definovali, kto ste. Zaručene tým zvýšite komplexnosť obrazu o sebe samom (ba aj príjem psychiatra), no ani takto nedospejete k vnímajúcemu subjektu, ktorý tu bol prv ako všetky vaše skúsenosti, no bez ktorého by ste skúsenosti sotva mohli vnímať.

Takže kto je ten, kto vníma ?  Vy. A kto ste vy ?  Vedomie. A čo je vedomie ? 

Na túto otázku sa nedá odpovedať. Pretože vo chvíli, keď na ňu odpoviete, opäť budete vedľa, pretože vedomie premeníte na ďalší objekt. Vedomie, ktorému sa tradične hovorí duch, bežné významy slov nevystihujú a bolo by márne pokúšať sa o to. Všetko poznanie vychádza totiž zo sveta dualít – subjekt a objekt, poznávajúci a poznané. Onen subjekt, to „ja“ , bez ktorého by sa nič nedalo poznávať, vnímať, myslieť či pociťovať, zostáva nespoznateľný. Preto „ja“ nemá žiadnu formu. Spoznávať možno iba formy, a predsa keby nejestvovala dimenzia bez foriem, nemohol by jestvovať ani svet foriem. Je to žiarivý priestor, v ktorom svet neustále vzniká a zaniká. Ten priestor je život, ktorý „Som“. Čas v ňom neexistuje. „Som“ je večné, bezčasové. To, čo sa v tom priestore deje, je relatívne a dočasné: slasť a bolesť, zisk a strata, narodenie a smrť.

Ten, kto v sebe chce objaviť vnútorný priestor a nájsť toho, kto vníma, sa nesmie nechať strhnúť zážitkami. Inak sa v nich stratí. Vedomie sa stratí vo vlastnom sne. Každá myšlienka, emócia a zážitok vás opantajú natoľko, že sa ocitnete v stave snenia. A toto je takzvaný normálny stav, v ktorom ľudstvo žije už tisícročia.

Hoci vedomie nemôžete spoznať, môžete si ho začať uvedomovať. Môžete ho vnímať v akejkoľvek situácii, kdekoľvek. Môžete ho vnímať tu a teraz ako svoju Prítomnosť, ako vnútorný priestor, ktorý sleduje, ako sa slová z tejto strany stávajú myšlienkami. Je to „Som“. Slová, ktoré čítate a o ktorých premýšľate, sú v popredí a „Som“ je substrát, základ každého zážitku, myšlienky a pocitu.

Eckhart Tolle Uvedomte si zmysel svojho života

11 myšlienok na “Vnímajte , no nenálepkujte…

  1. Dobry deň .Snažim sa vykladat si vlastné sny, ale proste snival sa mi sen ktory bol velmi živy a neviem si ho vyložiť.Vopred Ďakujem ☺.
    Zacalo to tym ze som prisiel do luxusneho velkeho domu.
    Neskôr som zistil ze som fotograf.Videl som ako sa dvaja manželia vášnivo milovali no keď som prišiel hned (pocity som nemal ani dobre nejake zle z toho ze som ich vyrusil pri milovani, ale ani im to nevadilo) som iba manželku, ktora bola naha (neprezliekla sa).Pri foteni som nepociťoval nijaku zavist proste bral som to ako svoju pracu, aj obidvaja manzeli to brali ako moju pracu preto muzovi nevadilo ze fotim jeho partnerku fotim nahu.Neskôr po foteni som si sadol a obdivoval jeden obraz/fotku na ktorom bol chrobak s vela očami (pokožku mal silno zelenu), ked v tom sa ten obraz zacal menit v skutocneho chrobaka akoby vychadzal z fotky/obrazu.Na zaver vam chcem este povedat ze v celom sne som sa raz videl z prvej osoby raz z tretej a že neviem ci to boli manzelia skôr by som povedal parntermi…
    Velmi pekne vopred dakujem pani Martina :).

    Páči sa mi

    1. Ak si nepozeral nejaký erotický film a obraze denného vedomia sa ti nevniesli do podvedomia, tak sen ukazuje na tvoje sex. túžby….Luxusný dom ukazuje na tú časť v tebe, ktorá egom túži po pekných veciach … prežitkou, užívaniu si života, ale takáto vec môže viesť k závislostiam a zaťažením vlastného Ja. Fotograf sa na svet pozerá cez objektív, akoby na veci, po ktorých túži a fotkou ich zväčšňuje, teda môže ísť o nejaké splnené želanie, stretnutie s niekym z minulosti, koho poznáš, alebo si poznal…no aký druh stretnutia to bude…(prichádza mi na rozum sex v 3-ke) 😀 😀 :D, alebo iné sex. potešenie, čo môže potom vyvolávať ten obraz, chrobáka, ktorý symbolizuje výčitky svedomia. Ten pohľad z 1 osoby a 3 osoby si myslel ako, že si sa vnímal z pozície partnera a potom fotografa?
      Obraz ukazuje na istú situáciu, ktorá v tebe ožíva(chrobák vystupuje z obrazu), vychádza napovrch a trápi ťa….brouk…výčitky svědomí, které snícího obtěžují, koušou, bolí
      Zelená je farbou pokoja, zjednotenia sa v sebe…oči sú symbolom duše, ktorá sa potrebuje zbaviť istej tiaže a túži po pokoji, uzdravení.

      Páči sa mi

  2. A este jedna otazka ohladom snu môže tento sen byť viziou mojho minuleho života/buduceho zivota alebo buducnosti? Ak mi za tuto dodatočnu otazku odpoviete tiež velmi pekne ďakujem 🙂

    Páči sa mi

    1. To by si ty cítil, že ty sám si účastníkom, nie pozorovateľom, aj keď si to občas vnímal z pohľadu 1 a 3 osoby…sen vyjadril len nejakú tvoju túžbu, čo ukazuje aj obdiv toho obrazu chrobáka….takže je zobrazené len dianie v tvojom život, alebo situáciu, čo príde…..sen ti vyložím neskorej…

      Páči sa mi

  3. Možno to bude nejakou ženou, ale viete skušal som cez denne vedomie sa zbavit sexualnej aktivity a nevedomie ma zacalo zasobovat snami so sex. podtextom.Predtym som mal este jeden sen.
    Bol som v meste v noci so spolužiačkou, prechadzali sme sa.A potom spolužiačka povedala (presne si to pamätám): ,,Vieš čo, predtym než odideš pod sa ešte urobiť”.
    Potom sa vyzliekla a naha si ľahla na kameň.Ja som sa tiež vyzliekol, ale nevedel som sa k nej dostať a pritom sme sa obaja smiali.
    Dočítal som sa že kameň symbolizuje karmu z minulich životov alebo nieco take.Takze nevedomie mi povedalo ze ak sa chcem vybrat na takuto cestu budem musiet celit sex. tužbe z minulych zivotov ?
    Dakujem vam pekne za odpoved :D.

    Páči sa mi

    1. Ak naša sex. energia rastie, máme sexuálne sny, nič s tým neurobiš, lebo myslíš na svoju potrebu, alebo zväčšuješ v sebe túžbu po niekom. Preto tie sny. Kameň je symbolom karmy a spolužiačka môže presonifikovať nejakú ženu, ktorá bude niečim podobná žene, po ktorej túžiš, alebo sa s ňou stretneš a je ti osudom daná, lebo ste sa už stretli v minulom živote. To, že si sa k nej nemohol dostať môže ukazovať na to, že váš vzťah nemusí byť sexuálny, aj keď tvoje túžby také budú, ale len priateľský., budete si dobre rozumieť smiať sa spolu.

      Páči sa mi

Pridaj komentár