Aký je zdroj snov?

Psychické podněty a zdroje snů pocházejí z naší existence, která je mimo jiné charakteristická také časovým trváním a jejíž obsah a forma jsou uchovávány v paměti. Z tohoto přirozeného rezervoáru pochází téměř veškerý snový materiál.

Je velmi důležité si pro výklad snů uvědomit, že problém symbolů ve snech není o nic složitější ani jednodušší, než běžná symbolika řeči, kterou každodenně používáme. Všechny znakové systémy, včetně řeči, jsou totiž symbolické, což znamená, že používají určitých znaků a symbolů, které jsou dlouhověkou lidskou zkušeností v jazyku a dalších vyjadřovacích systémech zakotveny.

Sdělím-li například, že jsem vypil Plzeň, je jasné, že jsem vypil půllitr piva oné značky a nikoliv ono mnohatisícové město. Jedná se o to pochopit, kdy je snový obraz symbolem, a kdy ne.

Výklad snů na základě dětských zážitků

Téměř všichni autoři se shodují v názoru, že pro výklad snů je důležité, že se ve snech mohou objevovat zážitky z velmi raného věku, z dětství, i z věku  kojeneckého, kterými naše bdělá paměť již nevládne. Někdy se jedná o vzpomínky, zasuté pod vrstvou pozdějších zážitků, o nichž máme  jistotu, že se jedná o skutečné ozvěny dětských let, jindy to jsou paměťové útržky jevící se jako cizorodé prvky, a o důkazu jejich pravdivosti se přesvědčíme tím, že nám je někdo starší potvrdí.

Ve výkladu snuje tedy třeba brát vpotaz i hledisko dětských zážitků a prožitků, což mohou být vzpomínky přímé, nebo krycí, za jejichž zdánlivou banalitou se skrývá pro nás kdysi něco velmi významného.

Vedle tohoto druhu snu existují tzv. perennující sny, sny, které se nám zdály v dětství, a na něž jsme nezapomněli ani po mnoha letech. Jejich zvláštnost spočívá v tom, že se v nezměněné podobě stále vracejí, nebo si na ně vzpomínáme zcela zřetelně i v bdělém stavu. Čím hlouběji vstupujeme do výkladu snu, tím častěji narážíme na stopy dětství.

Výklad snů by se měl řídit zvláštní logikou

Sny se vyznačují charakteristickým prožíváním a logickou stavbou, která je shodná s dětským prožíváním světa, jedná se o způsob snové skladby a snového děje. Převládají obrazy, názorný způsob vyjadřování, logické vazby jsou nahrazovány neracionálním seskupením událostí. Sen je charakteristický primitivizací myšlení, zjednodušováním, magickým chápáním světa a dějů v něm. Logické myšlení a rozum se přeměňují na přánísplňující myšlení, kdy se logické vazby uvolňují a nastupuje nelogičnost imaginace. Ve snech spojujeme obrazy dohromady jako malé dítě při hře se slovy, které jsou nahrazovány metaforami, náznaky, podobenstvími, prožitky a podobenstvími.

Pracně a dlouhodobě získaný rozum dospělého se ve snu může rozmělnit v nerozum dětského věku. Tomu bychom měli při výkladu snů rozumět.

Viac o snoch a ich rozdelení podľa príčin nájdete na tomto blogu.

9 myšlienok na “Aký je zdroj snov?

  1. Je možné, aby sa detské sny opakovali, len rozdiel je v tom, že v tom sne sme sa ako deti báli, a teraz ako dospelí s odvahou čelíme proti tomu?

    Páči sa mi

    1. Niekde som čítala, že jeden muž mal traumu z toho, že pri pôrode skoro vypadol lekárovi z rúk, keď ho držal za nohy hore nohami. Až pri regrese zistil z čoho má panický strach a vyvolávalo to v ňom psychózy. Toto len tak naokraj ako detstvo a dokonca skorý ranný vek na náš môže pôsobiť.

      Strach vo sne vzniká ak prekročíme nejaké morálne hranice a nevieme čo nás čaká. Deti sa obávajú viacerých vecí, hlavne ak majú prísnych rodičov. Dospelý veci riešia inak, vedia ich zamaskovať prekryť pretvárkami, snažia sa na to zabudnúť. Ak sa ti takýto sen zopakuje z detstva, podvedomie možno dostalo signál, že ide o podobnú situáciu a vytiahlo už prežitý sen , ktorý nebol pochopený a spracovaný. Dôležité je z čoho sme mali strach v tom sne, podľa toho sa potom zameraj čo máš spracovať a na čo sa zamerať.

      Páči sa mi

      1. ďakujem Martinka, tak to bude husté. 🙂 ďalšia zábava s nevedomosťou. ;-? Čo znamená veľryba, ak ťa preskočí z mora do nádrže s vodou? V medo.cz som to nenašla.

        Páči sa mi

      2. dobrý den slobodnacesta,
        u meda ve snáři vše je i není zároveň… 🙂

        chytit: jeden z významných počinů v procesu sebeobjevování vlastní psýché, která byla tak dlouho skrytá za mnoha závislostmi a za závojem zájmu o vnější svět; k chycení velryby nepotřebujeme v žádném případě harpunu, jež by ublížila (bolestně by se zaryla do srdce hledajícího), stačí pouhý slaboučký vlasec s maličkým háčkem nebo “jen” pouhé vlídné slovo

        Vy jste v podstatě verlybu svým dosavadním přístupem k životu a sobě samé, nenásilně přesunula z oceánu do bazénu…
        v podstatě se postupem času, jak budete velrybu poznávat(část Vaší psyché, kterou jste neměla doposud možnost pozorovat), může stát i ochočená ryba… 🙂

        přeji nejen Vám slobodnacesta krásný a pohodový den… 🙂

        Páči sa mi

  2. More je nekonečné , hlboké, tak ako naša myseľ a podvedomie. Ukrýva v sebe veľa citov, ktoré na nás rôzne vplývajú. Aké bolo more, keď sa z neho veľryba vynorila? Podľa toho sa dá poznať aké city sa prejavili.

    Předměty, útvary, zvířata i bytosti vynořující se z moře: nevědomí uvolňuje doposud skryté obsahy k vědomému zpracování (nevědomí propustí do snů pouze takové množství podvědomých obsahů, které mohou být snícím zpracovány; nevědomí na člověka nikdy neklade nesplnitelné nároky)

    Velryba představuje pamět, je nositelkou pradávného vědění. Jejím symbolem je nekonečnost moře, vzdálený Měsíc a Matka Země. Její moc je ukryta v pradávném tonu, který je každá bytost na Zemi schopna přijímat. My všichni slyšíme tento ton, avšak jen pár z nás ho umí vzít vážně. Je to ten ton, který je schopný všechno vyléčit a všemu vrátit celistvost. Viac o veľrybe http://www.reiki-oasa.cz/samanske-cesty/silova-zvirata/velryba/

    Vodná nádrž představuje vnitřní svět snícího a nepatřičný obsah vod v nádrži ukazuje špatné a nemorální návyky; každý člověk má moc vyčistit svou „nádrž“ od závislostí, a tím podstatně zkvalitnit svůj život. Místo, kde se nádrž nachází, je dluhem k místním lidem, dluhem, který se snažíme odčinit. Nádrž s čistou vodou: jedna část mysli je uzdravena, ale ještě jich mnoho zbývá, ještě mnoho nečistot bude nutné z dalších snových nádrží odstranit.

    Myslím, že nejaká časť teba potrebuje očistiť, niečo čo si utiahla do svojho vnútra kedysi dávno a potlačila to a zabudla . Veľryba by neskočila inak do nádrže, kde nie je slobodná a voľná ako v nekonečnom mori. Tým že preskočila cez prekážku medzi morom a nádržou, budeš musieť prekonať citové prekážky v tvojom živote. Čo bolo medzi morom a nádržou aká prekážka? Piesok, kamene, múr? Ich kvalita bude súvisieť s tvojím prekonaním problému.

    Páči sa mi

  3. ďakujem nitram a anitraM za pomoc, pokračovanie sna som si rozlúskla, iba ten prvý súvisiaci sen mi dal zabrať. 🙂 voda bola čistá až priezračná a prekážka medzi morom bol iba piesok. Tak prekážka nebude až taká ťažká, len rozmýšľam kedy som si ju stihla vytvoriť. 🙂

    Páči sa mi

  4. Je to jednoduché, voda naniesla piesok, teda emócie sa o to postarali a prekážka bola raz dva.

    písek symbolizuje pudový život orientovaný do světa, život plný hmotných tužeb a nesplnitelných přání, bolest a strach, ohrožení a nejisté poměry, proto je písek vítaným symbolem mnohých pudových personifikací…

    Páči sa mi

  5. Ako si mám vysvetliť ak sa mi prisnije osoba (dievča) o ktoré mám dlhodobo záujem? Sú sny pozostatkom po minulých životoch resp. obrazom toho čo nás ešte len čaká (predpoveďou budúcnosti)?

    Páči sa mi

    1. Ľudia v našich snoch sa nám premietajú buď ako naše túžby, alebo ako naše personifikácie. Dôležite je si upresniť akú úlohu mala v tvojom sne.

      Nedávno som mala vo sne svoju bývalú platonickú lásku, ale mala som k nemu už odmietavý postoj, lebo už som úplne niekde inde a viem, že by medzi nami nebol dobrý vzťah. Za tri dni nato som ho stretla. 😆 Takže môže ísť buď o tvoju silnú túžbu ku nej, ktorá sa ti zhmotňuje do snov, alebo že ju v krátkej dobe stretneš. 😉

      Páči sa mi

Pridaj komentár