Funkcie snov…

Vím, že jsem nesmrtelný. Nepochybně jsem už desettisíckrát zemřel.Vysmívám se tomu, co nazýváte smrtí, a znám šíři času….Walt Whitman

Dreams_by_DreamsOfALostSpiritSny mají mnoho funkcí. Pomáhají zpracovat a integrovat události dne. Poskytují vodítka, často v podobě symbolů a metafor, která pomáhají řešit problémy každodenního života – vztahy, strach, práci, emoce, nemoci a mnohem víc. Mohou nám pomoct při naplňování našich tužeb a cílů, když ne fyzicky, tak aspoň v podobě splněného přání. Vedou nás k rekapitulaci minulých událostí, připomínají nám paralely v přítomnosti. Chrání spánek zastíráním stimulů, jako jsou úzkosti, které by nás jinak probudily. Sny mají také významnější funkce. Mohou fungovat jako cestičky k obnovení potlačených nebo zapomenutých vzpomínek, ať už z dětství, z kojeneckého věku, z prenatálního období nebo dokonce z minulých životů. Útržky vzpomínek z minulých životů se často objevují ve  stavu snění, hlavně v takových snech, ve kterých snící osoba vidí výjevy z let nebo století předcházejících jejímu narození.

Sny mohou být spiritistické nebo předvídací.

Tyto konkrétní sny často předvídají budoucnost. Nemusí být úplně přesné, protože budoucnost je systémem pravděpodobného a nevyhnutelného a také schopnost lidí vyložit si sny se velmi liší. Tyto spiritistické nebo předvídací sny mají lidé všech kultur a prostředí. Mnoho lidí je ale šokováno, když se jejich sny doopravdy vyplní.

Vyskytuje se typ spiritistického snu, ve kterém dochází ke komunikaci se vzdálenou osobou. Ta osoba může být naživu a je zeměpisně vzdálena, nebo jde o komunikaci s duší či vědomím někoho, kdo už zemřel, třeba příbuzný nebo milovaný přítel. Podobně lze komunikovat s andělským duchem, učitelem nebo vůdcem. Vzkazy v takových snech jsou obvykle velice výstižné a důležité.

Existují také „cestovní” sny.

Při nich lidé zažijí návštěvu míst, kde nikdy fyzicky nebyli. Podrobnosti toho, co viděli, se mohou později potvrdit. Když takový člověk potom skutečně místo navštíví, i třeba po měsících či letech, může zažít pocit déjávu, anebo je mu místo povědomé.

Někdy cestovatel ve snu navštíví místa, která jako by na této planetě neexistovala. Tyto sny mohou znamenat daleko víc než jen noční fantazie. Mohou to být mystické nebo spirituální zážitky, přístupné proto, že obvyklé ego a kognitivní bariéry jsou ve spánku a snění uvolněné. Vědomosti a moudrost nabyté při tomto typu cestovatelského snu mohou změnit život.

Toho dne, když začalo nad ránem svítat, měla Elizabeth takový sen.Elizabeth se přihnala brzo, celá nedočkavá, aby mi mohla vyprávět sen, který se jí té noci zdál. Už na ní nebyla tolik zřejmá úzkost a byla uvolněnější, než jak jsem ji znal. Svěřila se mi, že jí kolegové začali říkat, že vypadá lip, že je milejší a trpělivější, ještě víc než „stará” Elizabeth z dob před matčinou smrtí.

„To nebyl jeden z mých typických snů,” zdůraznila. „Tento byl mnohem živější a skutečnější. Pořád si pamatuju všechny podrobnosti, a přitom obvykle většinu snů pěkně rychle zapomenu, jak víte.” Povzbuzoval jsem předtím Elizabeth, aby si hned po probuzení sny zapisovala. Aby měla u postele sešit a zaznamenala si, co si pamatuje. To výrazně zlepšuje paměť. Jinak se obsah snu rychle vytrácí. Elizabeth byla líná své sny zapisovat a pokaždé, než přišla do ordinace, zpravidla zapomněla většinu detailů, ne-li celý sen.

Tento sen byl jiný, tak živy, že jí podrobnosti utkvěly v paměti. „Nejdřív jsem vešla do nějaké velké místnosti. Nebyla tam okna ani lampy nebo lustry. Ale stěny přesto nějak zářily. Vyzařovaly tolik světla, že celou místnost osvítily.”„Byly ty zdi horké?” zeptal jsem se. „Myslím, že ne. Vydávaly světlo, ale ne teplo. Ale nesahala jsem na ně.” „Čeho dalšího jste si v té místnosti všimla?” „Věděla jsem, že je to knihovna, ale neviděla jsem police ani žádné knihy. V rohu byla socha Sfingy. Z každé strany sochy stála jedna židle, stará sedadla ze starých časů. Nebyly z moderní doby. Skoro jako trůny z kamene nebo mramoru.” Chvilku mlčela, bloudila zrakem nahoru a doleva, jak se rozpomínala na starověké židle.

„Proč myslíte, že tam byla ta Sfinga?” zeptal jsem se.„Nevím. Možná proto, že knihovna pomohla pochopit nějaká tajemství. Vzpomněla jsem si na hádanku Sfingy. Co chodí ráno po čtyřech, ve dne po dvou a večer po třech? Člověk. Z nemluvněte, které leze, se stává dospělý, který ve stáří potřebuje hůl. Možná to souvisí s tou hádankou. Nebo s hádankami obecně.” „To by šlo,” souhlasil jsem a vybavil jsem si Oidipa a své první setkání s touto hádankou. „Ale i tak tam můžou být další významy,” dodal jsem. „Co když například ta Sfinga poskytuje vodítko k charakteru knihovny nebo dokonce k její struktuře či umístění?” Snící mysl může být velmi složitá. „Nebyla jsem tam tak dlouho, abych to zjistila,” odpověděla. „Bylo v té místnosti ještě něco?” „Ano,” řekla okamžitě. „Poblíž stál muž v dlouhém bílém rouchu. Myslím, že to byl knihovník.

Rozhodoval, kdo může do místnosti vejít, a kdo ne. Mně to z nějakého důvodu dovolil.” V tomto bodě se už moje praktická mysl neudržela. „Co je to za knihovnu, když tam nejsou knihy?” vyhrkl jsem. „To je na tom nejdivnější,” začala vysvětlovat. „Stačilo, abych jen nastavila ruce dlaněmi vzhůru a kniha, kterou jsem potřebovala, se mi v nich začala formovat! Za okamžik byla moje kniha hotová. Vypadalo to, že vyšla přímo ze stěny a zhmotnila se mi v rukou.” „Co za knihu jste dostala?” „Nepamatuju si to přesně. Nějakou knihu o sobě, o mých životech. Bála jsem se ji otevřít.” „Proč jste se bála?”

„Nevím. Že tam bude něco špatného, za co se třeba budu stydět.” „Pomohl vám ten knihovník?” „Ani ne. Jen se začal smát. Pak řekl: ,Stydí se růže za své trny?’ A smál se ještě víc.” „A co bylo pak?” „Vyvedl mě ven, ale já jsem cítila, že nakonec pochopím, co tím mínil, a vrátím se a nebudu se bát číst ze své knihy.” Zamyšleně ztichla.

„To byl konec snu?” pobídl jsem ji. „Ne. Když jsem odešla z knihovny, šla jsem do třídy, kde jsme měli vyučování. Bylo tam patnáct nebo dvacet dalších studentů. Jeden mladík mi byl velice povědomý, jako by to byl můj bratr… ale nebyl to můj bratr Charles.” Myslela tím svého současného bratra, který žil v Kalifornii. „Co za vyučování to bylo?” „Nevím.” „Ještě něco?” zeptal jsem se. Váhavě odpověděla. „Ano.” Divil jsem se, proč váhá teď, když už ze snu popsala několik velmi neobvyklých výjevů. „Přišel učitel,” pokračovala tichým hlasem, blízkým šepotu. „Měl hrozně pronikavé hnědé oči. Jeho oči se změnily do nádherně purpurového odstínu a pak zase do hnědé. Byl velice vysoký, na sobě měl jen bílé roucho. Byl naboso… Přišel ke mně a zahleděl se mi do očí.” „A pak?”

„Pocítila jsem neuvěřitelnou lásku. Věděla jsem, že všechno bude v pořádku, že všechno, čím projdu, je částí nějakého plánu a že ten plán je dokonalý.” „Řekl vám to?” „Ne, nemusel. Ve skutečnosti neřekl nic. Já jsem ty věci jen cítila, ale nějak se mi zdálo, že přicházejí od něho. Cítila jsem všechno. Věděla jsem všechno. Věděla jsem, že se není čeho obávat… nikdy… a on pak odkráčel.”

„Co dál?”„Připadala jsem si velice lehká. Poslední, co si pamatuju, je to, že jsem se vznášela v oblacích. Cítila jsem se tak milovaná a v bezpečí… Pak jsem se probudila.” „Jak se cítíte teď?” „Dobře, ale už se ten pocit vytrácí. Pamatuju si z toho snu všechno, ale ten pocit slábne. Cesta autem sem mi moc nepřidala.” Každodenní život, který se zase plete do nadsmyslových zážitků.

Napsala mi jedna žena, děkovala za napsání mé první knihy. Informace v knize jí pomohly pochopit a přijmout dva sny, které měla – sny, které se jí zdály v rozmezí více než deseti let. Její dopis byl zničen, když mi ordinaci zdemoloval hurikán Andrew, ale já si ho dobře pamatuju. Od dětství věděla, že bude mít mimořádné dítě jménem David. Vyrostla, vdala se a měla dvě dcery, syna však ne. Už jí bylo přes třicet a začala se znepokojovat. Kde je David?

V živém snu ji navštívil anděl a řekl: „Můžeš mít svého syna, ale on s tebou bude jen devatenáct a půl roku. Přijímáš?” Ta žena souhlasila. Za pár měsíců otěhotněla a brzy se narodil David. Bylo to opravdu mimořádné dítě – milé, citlivé, milující. „Nějaká stará duše,” říkávala.

O svém snu a dohodě s andělem Davidovi neřekla. Pak se stalo, že David v devatenáctí a půl roce zemřel na zřídka se vyskytující druh rakoviny mozku. Cítila vinu, prožívala muka, žal ji úplně zdrtil, byla zoufalá. Proč jenom přijala andělovu nabídku? Je nějak odpovědná za Davidovu smrt? V živém snu měsíc po Davidově smrti se anděl znovu objevil. Tentokrát s ním byl i David a promluvil k ní. „Netrap se tak,” řekl. „Miluju tě. To já jsem si tě vybral. Ne ty mě.“ A ona pochopila.

Z knihy Len láska je skutčná Brian L. Weiss

Podobny článok: Knižnica múdrosti

10 myšlienok na “Funkcie snov…

  1. Chcem Vás tiež poprosiť o výklad snov za posledné obdobie sa mi toho snívalo viac.
    Bola som v dome u babky a tety zaroveň, v skrini mali umiestnené umývadlo, ja som si tam umývala ruky 3 alebo 4 krát. Potom som s babkou v záhrade zapichovala kyslé uhorky nakrájané na plátky do zeme, vznikol z toho tvar kvetu.
    v durhom sne, som sa mala vydať za kamarata,jeho otec to tak chcel. Islo o nejaky byt s popisným číslom 33, aby o byt neprisiel, tak sa mal ozenit, lebo byt bol zrazu písaný na nejakú mafiu alebo niečo také. Odohrávala sa to z časti v mojej kancelárii, potom sa do toho zamiešala mamina sestra, ktorá bola zvedavá a chcela všetko vedieť. Neskôr som kráčala s kolegyňou po schodoch a ona mi dohovárala, aby som si ho zobrala, mohla by som si potom dovolit aj taký nahrdelník ako má žena kráčajúca pred nami. Ja som jej povedala, že kamaráta dobre poznám a určite by mi to nedovolil.
    Dakujem za výklad.

    Páči sa mi

    1. Babkin dom je niečo ako vnútorná múdrosť, ktorá ta vedie…Skriňa schováva naše oblečenie, ktoré z našej osobnosti robí niekoho iného, vyumelkovanú osobnosť..proste niekoho za koho sa vydávame…ty si mala v skrini umývadlo a tam si sa snažila umývať si ruky veľa krát, čo ukazuje na morálnu očistu tvojej osobnosti, niečoho, čo chceš a potrebuješ zo seba zmyť, aby ťa netrápilo. ..niečo čo ťa ťaží v citovom vzťahu buď k rodičom, alebo k niekomu s kým máš hlbší sex. vzťah.
      Sadit ohorku do zeme…tu je symbol tvojho sex, vzťahu, ktorý by si chcela povzniesť v niečo viac významnejšie, alebo na vyššiu úroveň vzťahu, aby si tam cítila aj vzájomnu lásku.

      druhý sen…svadba vzniká spojením mužskej a ženskej energie v nás..
      Aby mohla vzniknúť pre vyšší úmysel (byt neprepadne temnu) a ty si bola bližšie k sebe, viac priblížená k svojej duševnej časti…byt je tvoje vnútro a číslo 33 je spojeno s lety Ježíše Krista v okamžiku jeho násilné smrti a symbolizuje tak spojení s Bohem…teda si navádzaná k sebe a spojeniu s duševnou časťou, ktorá ti ukáže iný spôsob života vnímania, krásy a lásky…
      Kamarát je zrejme nejakou personifikáciou istej vlastnosti,ktorú by si mala prijať a tak sa správať, aby si našla cestu k sebe.

      Kolegyňa ťa nahovára k drahej veci, ktorá ti bude príťažou…vše, co je na krku snícího i druhých lidí pověšené, posiluje ego a je přívažkem, který brání plynulému procesu sebezdokonalování; současně může symbolizovat určitý partnerský vztah…tu sati ukazuje, že sa máš držať vlastného cítenie a nie rád iných ľudí, ktoré nás odvádzajú od cesty.

      Páči sa mi

  2. Dobrý večer,
    chcem znova poprosiť o výklad snov.
    V sne sa mi miešala aj práce. Mala som sen s dvoma cigánmi (ktorých aj reálne poznám). Vyhrážali sa mi (niečo ako zabitie alebo pod.) že nevyhrali súťaž – zákazku. Ja som potom celý priebeh súťaže zapisala na list, aby bola pravda zapísaná. Ked som to písala, cítila som strach a bola som dosť nervozna, bála som sa. Chcela som odcestovať z krajiny, aby ma nenašli.

    V druhom sne sme hrali loptovú hru, ja a bratranci. Potom som chcela ísť k sesternici domov, volat cez skype, ale kedže majú zúrivého psa, tak som sa rozhodla, že pojdem radsej domov. Cestou som sa zastavila u babky, ktorá s dedom (ktorý už nežije) pozerala Tv.
    Ďakujem za výklady a pomoc 🙂

    Páči sa mi

    1. Ten prvý sen sa ukazuje ako niečo, čo by ti malo doniesť úspech pozdvihnúť ego, preto to zapisuješ, aby všetci o tom vedeli a mohla si to dokázať, ale na druhej strane cítiš, že to nie je správne a máš strach…zrejme sa to udeje v práci, keď budeš niečo s niekym sociálne slabším, či negatívnym riešiť a budeš mať potom nepríjemnosti. Budeš mať pohnútku odísť preč, vzdialiť sa, aby si mohla na situáciu zabudnúť.

      Druhý sen je zjednocovani sa energii v tebe na citovej rovine…rozhodla si sa o citové nadviazanie vzťahu s niekym, ale niečo z pudovej roviny, čo v tebe vyvoláva strach ti to nedovolilo, preto si si išla pre múdrosť k dedovi a babke. V skutočnosti oni sú len symbolom múdrosti, čo ťa nabáda, aby si v sebe našla pochopenie tej situácie a odložila svoje strachy, ktoré ti bránia ísť ďalej.

      Páči sa mi

  3. Chcem znova poprosit o pomoc so snami. Znova sa mi snival sen, pomerne dlhý. Je možné, že to čo sa mi sníva sa aj reálne udeje? V práci sa stala udalost…., a ja si spomínam, že niečo v tých snoch bolo, resp. ma to upozorňovalo.
    Snívalo sa mi, že som bola v inej krajine, potrebovala som na toaletu, tak som sa zastavila v obchode, predavačke som dala postrážiť mi 3 brrošne, ked som sa vrátila tak mi brošne vymenila a dala nejaké iné, lacnejšie. Ja som sa dosť rozhorčila, a chcela som jej niečo cudzím jazykom povedať.
    Druhý sen sa odohrával na futbalovom ihrisku u nás za dedinou. Sedeli sme viacerí pri ceste čakajúc odvoz. Kolegyňa z práce mi nakázala dať vyrobiť kópie kľúčov, ale originál som si mala nechať. Potom už prichádzal bus pre deti zo školy. Valila sa na nás búrka, tak som sa rozhodla už odísť, kráčala som cez ihrisko, po ľavej strane som mala oblohu hrozne tmavu tou búrkou, tiež na ľavej starne bola alej stromov, preto som sa rozhodla ísť priečne cez ihrisko, co sa mi zdalo byť bezpečnejšie. Tak ako som utekala stretla som starší pár s dvoma vnúčatami , ktoré strážili. Chlapček cca 2 ročný, ktorý ešte nevedel dobre rozprávať mi povedal “ahoj moja milá” babka sa usmiala a povedala, že je to dedová škola, on ho to naučil. Potom som odišla, prešla cez cisterny ukryté v zemi a znova som utekala cestou až k asfaltovej ceste. Zistila som, že nemám kabelku, tak som sa vrátila naspäť k tomu staršiemu páru. Od staršej pani som si pýtala kabelku, ktorú mi mala odložiť. ona mi začala vyberaz z chladničky kompótovú fľašu so slivkami. Vo veľkej fľaši bola len polovica sliviek. Hneď vedľa varili aj slivkový lekvár. Ked som odchádzala cestou späť k asfaltovej ceste, videla som v diaľke kráčať moje učiteľky zo základnej školy. Spoznala som tuším len jednu či dve.
    Dakujem za výklad.
    Ktoré indície si mám pri výklade všímať? Čo brať ako prioritu?

    ĎAkujem 🙂

    Páči sa mi

    1. Krajina ukazuje na čistotu mysle a ak je neznáma, je to neznáma časť našej mysle, ktorú tak často nepoužívame. Ty vnútorne cítiš, že sa potrebuješ niečoho zbaviť, uvolniť zo seba, lebo ťa to ťaží..ak si potrebovala len na malú poptrebu, je to niečo emocionálne. Obchod ukazuje oblasť v ktorej sa situácia riešila…predavačka bude asi niekto z tej oblasti, ktorá urobila zámenu za niečo, čo nemalo takú hodnotu…inak šperk je symbolom ega čo nás zaťažuje. Teba to nahnevalo a chcela si jej dohovoriť, aby si vnútorne uvedomila, čo urobila.

      Druhý sen ti ukazuje ako mrháš svojim časom ..si v nečinnosti a čakáš, kedy niečo príde a posunie ťa iným smerom…Máš dať vyrobiť nové klúče, ktoré ťa majú naviesť k vedomej časti teba, ale len originál klúčom tú časť môžeš otvoriť.

      Autobus s deťmi ukazuje smer, ktorým si mohla ísť, ale ty si sa rozhodla vrátiť domov a z ľavej, časti..prichádza búrka…čo je hnev nejakej ženskej energie…ty sama meníš znova smer a chceš svoj osud nakloniť na svoju stranu a niečomu sa vyhnúť….stretáš starší pár s chlapčekom, ktorý ťa nabáda, aby si venovala pozornosť svojmu vnútornému dieťatu a riadila sa tým, po čom ono túži. Ideš okolo cisterny ukrytej v zemi, čo sú tvoje emocie, ktoré sú ešte nevystúpil i na povrch a neprejavili sa. Prichádzaš na asfaltovú cestu, ktorá je pre teba jednoduhšia, ale pozor, táto cesta ťa m
      môže lahko zviesť. zisťuješ, že nemáš kabelku…(všetko čoho sa nevieš vo svojej ženskej časti zbaviť a ťaží ťa) tak sa vraciaš späť aby si znova nabrala všetko, čo ťa ťaží…Chladnička ukazuje na túžbu ponechať si všetko, v čom sa práve nachádzaš, nič nemeniť… slivky sú sex. symbol..uzavretý v nádobe, zrejme niečo, čo v sebe potláčaš a míňa sa ti sex. energia.
      Znova sa vraciaš na bezpečnú cestu a vidíš svoje učiteľky zo základnej…majú byť zrejme nejakým symbolom sebazdokonalovania a navedenia na citovú rovinu, aby si seba viac vnímala a svoje potreby a nič nepotláčala, neutekala od problémov. Konečne vybrala svoj smer v živote a nežila v pohodlí, ktoré ti istým spôsobom vyhovuje.

      Páči sa mi

  4. Dobrý večer chcel by som poprosit o pomoc s vykladom myslim, ze troch snov, ktore na seba nadväzuju dopredu dakujem.Zacalo to tym, ze sme boli na futbalovom ihrisku a mal zacat futbalovy zapas v ktorom som mal aj ja hrať.Myslim, ze som bol kapitanom našeho timu a so superovym kapitanom som sa velmi divne pozdravil(vyznam toho pozdravu som nepochopil).
    Druhy sen bolo tom, že sme odišli z ihriska a išli sme do šatní sa prezliect a tam som videl futbalistky (ženy) a medzi nimi bola moja kamaratka, mala iny uces aky ma v normalnom zivote, mala velmi kratky uces, taky uces aky mam ja. Potom som nastupil do mikrobusu s par kamaratmi a znovu tam bola ta moja kamaratka.
    Treti sen bol o tom, ako som vystupil v nejakom velkom meste a isiel som odprevadit tu kamaratku na asi vlakovu stanicu alebo niekde, kde bolo dosť veľa ľudí a tam mi povedala, ze ide pozriet nejake pamiatky. Ked som prisiel späť na miesto kde ma mal mikrobus zobrať uz tam nebol.

    Páči sa mi

    1. ty sám ovládaš svoj osud…fotbalový zápas je niečo ako riadenie tvojich síl…lopta je osud, ktorým ho nasmeruješ a hra je o tom ako vieš zvládať svoje sily, svoje pudy…kapitn je niekto, kto rozhoduje a ty sám si mal presoni´fikáciu iného kapitána, ktorý ti ukázal seba samého v inom uhle pohľadu, tak ako seba nevnímaš…možno ti dal najavo svoju nadradenosť, že oni sú lepši…a ty sám ju niekedy používaš.

      ženy fotbalistky…tu bolo poukázanie na jemnú stránky ženskej duše, že do hry treba vnášať aj srdce, brať hru ako niečo, čo ťa teší a nie len ako niečo, čo v tebe evokuje ako ste dobrý, ako viete vyhrávať…proste niečo nadradené. Modrá farba je o múdrosti a komunikácii

      Mikrobus ti ukazuje cestu s niekym čo budete spolu riešiť a istý úsek pôjdete spolu—ľudia sú myšlienky, ktoré ťa napadajú….no vaše cesty sa potom rozchádzajú ty sám chceš ísť svojou cestou spať, ale cesta tadiaľ nevedie…bus tam už nie je.

      Porozmýšľaj nad sebou a svojimi postojmi ako sa zachováš v niektorých situáciach, ako sa rozhoduješ a čo ti tvoja kamarátka personifikuje, ktorú jej lepšiu časť a máš ju aj ty v sebe, len ju málo používaš. ..zrejme to bude niečo citové.

      Páči sa mi

Pridaj komentár